​Wat kunt u nu al regelen?

- Beschrijf uw wensen in een codicil (laatste wilsbeschikking) of testament. Voor het opstellen van een codicil heeft u geen notaris nodig. De wettelijke eisen aan een codicil zijn dat het met de hand geschreven, gedateerd en ondertekend is. U kunt in uw codicil beschrijven welke uitvaartwensen u heeft en hoe u een aantal persoonlijke goederen wilt verdelen. U kunt alleen meubels, sieraden en kleding door middel van een codicil verdelen. Wilt u geld, een huis, of dure spullen aan iemand nalaten dan kan dat door middel van een testament; alleen in een testament kunt u afwijken van regels van vererving zoals het Burgerlijk Wetboek die geeft. Een testament moet bij de notaris worden opgemaakt.
- Noteer voor uw nabestaanden waar uw polissen, bankgegevens en bankpassen, trouwboekje, codicil, testament, eventuele grafrechten en andere papieren zijn te vinden.
- Maak een adressenlijst van mensen die voor de uitvaart moeten worden uitgenodigd.
- Zet geld apart of sluit een verzekering af. Een uitvaart kost een paar duizend euro en wordt in principe uit de nalatenschap betaald. Is uw nalatenschap niet groot en u wilt de nabestaanden niet belasten met de kosten, dan kunt u geld apart zetten op een spaarrekening of een verzekering afsluiten.

Klik hier voor een voorbeeldcodicil (PDF-bestand).